ЕЛФИ ТЕХ ООД

ЕлфиТех” ООД е на българския и международен пазар от 1990 година с предмет на дейност „Научно-изследователска и технологична дейност, опитно производство и реализация на апаратура, комплексни обекти и технологии за електрофизична обработка на вода, текстил, дървесина, хартия, пластмаси, горива и др., както и за интегрирано електрофизично въздействие върху биологични обекти и подготовка на кадри по предмета на дейност”. Фирмата има научни разработки във всички области от предмета си на дейност, но през последните 17 години от създаването си с приоритет е развивала технологиите свързани с пречистването на вода – питейна, бутилирана, отпадъчна от промишлени производства и от населени места. Основната заслуга за развитие на тези технологии е на озонатора – собствена конструкция, реализирана в серийно производство. Той е с оригинална фирмена разработка, позволяваща лесно обслужване и поддръжка и най-важното - евтино производство на озон. Това е предпоставка за масовото му използване в технологичните схеми на фирмата за пречистване на вода.

Не без основание, и с гордост можем да кажем, че масовото използване на озон във водопречистването в България се дължи на технологиите, реализирани от ЕлфиТех, ООД, стара Загора Тези технологии са в съответствие с директивата КОК на Консултативния съвет за питейни води при Агенцията по защита на околната среда на САЩ (ЕРА) за обработка с озон на питейни води и покриват изискванията на ЕС за качеството на питейната вода.


Известно е, че по-голям процент от селищните системи в България се водоснабдяват от повърхностни водоизточници – планински и речни водохващания, които не винаги имат строга охранителна вододайна зона. Освен това всички повърхностни води са с над допустимото количество природни органични съединения, а в дъждовни периоди със силна замътненост.



сряда, 8 април 2020 г.


АНИОННИ ОЗОНИЗАТОРИ
ЗА ВИСОКО ЕФЕКТИВНА ПРЕВЕНЦИЯ СРУЩУ МИКРООРГАНИЗМИ И ВИРУСИ


проф. д.т.н. инж. Жеко Ганев              
 
       Озоновата молекула се състои от три кислородни атома и има асиметрична триъгълна структора, характеризираща се с ъгъл на върха (116,5 0) и равни ядрени разстояния (1,28 0А) със средна енергия на свързване (78 kcal/mol), слаба полярност (0,58), йонизационен потенциал 12,8 eV  и електронен афинитет 1,9 – 2,7 eV.. Характеризира се с нестабилност и способност за бързо разлагане, с висока окислителна активност. Броят на кислородните атоми, отделени от озона към окисленото вещество, може да бъде 1,2,3. В първият случай озонът се разлага с увеличаващ се обем: 2О3 – u003e  302, във втория случай той дава един кислороден атом на окисленото вещество, като обемът му не се увеличава: О3 – u003e O2 +  O, а в третия случай озонът се присъединява към окислителното вещество при което обемът му се намалява: O3 – u003e ZO и се синтезират три отрицателни кислородни йони.

            
      Ефект на отрицателните кислородни йони синтезирани от анионните озонизатори.
·         Микроорганизми:
      Под въздействието на отрицателните кислородни йони в рамките от 2 до 10 минути върху микроорганизмите, тяхната клетъчна мембрана локално се уврежда, което води до тяхната смърт или невъзможност да се размножават. Експериментално е установено,че:
         убива 99,5% от бактериите Escherichia coli, Salmonela  и 99,9%  Staphylococcus aureus на повърхността на обектите и във въздуха;
         убива 99,9% бактериите  Pseudomonas aeruginosa, Proteus, Escherichia coli във водата;
         убива 99,2 бактериите Aspergillius и Candida.
·         Вируси:
Отрицателните кислородни йони потискат /инактивират/ вирусите както вън, така и вътре в  клетката, като частично унищожават мембраните им. Способността на вирусите да се свързват в клетките на тялото се нарушава и процесът на тяхното размножаване спира:
         унищожава   99,5 %  вируса HBsAg, LE и 100% вируса HAAg
         унищожава  95%  вируси  n-Кorona във въздуха  в рамките на  30 секунди и върху повърхности до 5 минути;
         унищожава PVI и вируса на хепатит А във вода в рамките на 2 минути;
         унищожава вируса SA-11 във вода за 3 минути
·         Органични и неорганични вещества
В процесът на реакциите се образуват кислород, вода, въглеродни оксиди и по високи оксиди на други елементи. Всички тези продукти не замърсяват околната среда и не водят до образуване на концентрирани вещества, за разлика от съединенията на хлор и флуор. Концентрациите на отрицателните кислородни йони, синтезирани от анионните озонизатори, в рамките на 50 единици на 1 000 000 000 въздушни частици е съобразена с допустимата концентрация на озон, която според Световната здравна организация /СЗО/ е в границите на 0,05 – 0,15 PPm. При тези концентрации,на отрицателни кислородни йони се образуват  безвредни съединения във въздуха и водата, наблюдава се увеличаване съдържанието на кислород във тях  и  висока степен на пречистване от бактерии и вируси. Тези концентрации  са безопасни за хората,като се констатират:  увеличаване на кислорода в кръвта, укрепване на имунната система, нормализиране на кръвното налягане, изчезването на много симптоми на стрес.
      В подкрепа на това са и данните от електрофизиологичен  експеримент, планиран от Елфи тех, Стара Загора  и проведен в лаборатория по експериментална патология към Научно изследователски институт по спешна помощ /НИИ СП / Н.В.Склифосовски,    Москва, под ръководството на проф. Т.С.Попов
       Извършен е математически анализ на 108 записа на електрическата активност на различни органи на 12 половозрели плъхове Вистер с изходна маса 400 г, разделени на две групи - контролни и третирани. Записите са получени чрез въвеждане на биполярни иглени електроди в антралната част на стомаха и в зоната на Трейц на дистелната връзка. Експеримента е проведен по метод за директна електромиография – ЕМГ, с цел доказване, че  отрицателните кислородни йони синтезирани от анионен озонизатор, реализиран на принцип разработен от Елфи тех за студен електростимулационен плазмен синтез и въведени във вода с рН 7,8 /патент за изобретение № 65999 В1 „Адаптивна физико-химична модулна система...“/, оказват положителен ефект върху метаболизма, подпомагат работата на сърдечния мускул, намалят дихателната честота и увеличават приливния обмен. 
       Чрез експеримента е установено координирано повишаване на електрическата активност /потенциала на действие ПД/ на стомашно чревния тракт на третираните плъховете спрямо контролните, стимулиращо усвояването на глюкозата от тъканите и органите, повишаване кислородното насищане на кръвната плазма, намаляне степента на кислороден глад и подобряване на микроциркулацията и сърдечната дейност.
       Тези наши изследвания са потвърдени и от Европейски изследователски центрове които постулираха,че основната цел на озонотерапия е: „Стимулиране и реактивиране на кислородния метаболизъм, без нарушаване редокс – системите”
      Придържайки се към горе изложеното сме  разработили и произвеждаме единични бройки на два типа  анионни озонизатори на отрицателни кислородни йони: за вирусна инактивация на въздух в помещения от 20 m2 до 120 m2 и за кислородно анионно насищане на флуиди до 80 mg O3/l.



Предназначение:
Вирусна инактивация на въздух в помещение от 20 m2 до 120 m2

Параметри:
Производителност 0,4 gr/h O3
Таймер 0 min ÷ 30 min      
Плътност на потока анийони 2 000 000 sm3
Ел.захранване 230V/50Hz/18W





  




Предназначение:
Кислородно анионно насищане на флуиди

Параметри:
Производителност 0,4 gr/h O3
Таймер 0 min ÷ 30 min      
Насищане от 10 mg О3/l до 80 mg О3/l
Ел.захранване 230V/50Hz/18W


          Според статистика на Световната здравна организация /СЗО/ и Германският институт „Роберт Кох”, много хора заразени с корона вирус, са със свръх реакция на имунната система – в състояние на сепсис. Сепсисът е тежко нарушение във функционирането на органите, причинено от някаква животозастрашаваща инфекция. В този случай  реакцията на организма срещу инфекцията е толкова силна, че той започва да атакува и унищожава дори собствените си тъкани и органи. Според изследване, публикувано в специализираното списание „The Lancet”, 20% от всички смъртни случаи по света настъпват в резултат на сепсис.
        Сепсисът може да бъде причинен от бактерии и вируси. Симптомите са силно сърцебиене, повишена температура, затруднено и учестено дишане, силна обща отпадналост, дезориентация.
        При сепсис се изискват интензивни грижи - даване на кислород, поставяне на апаратно дишане, поддържане на кръвообръщението, автохемотерапия. 
           Приоритет за нас е автохемотерапията, еквивалент на реанимационното обдухване с кислород. Във връзка с това сме в процес на разработване на медицински многофункционален анионен озонизатор за перентерално приложение при автохемотерапия в две разновидности:
         кръвта взета от пациента, се смесва с определен обем кислородна-озонова смес
       с терапевтична доза отрицателни кислородни йони и веднага капково  се  инжектира
       обратно  във вената на същият пациент;
         кръвта взета от пациента, след третирване със смес с отрицателни  кислородни
       йони се инжектира интрамускулно на пациента. Терапевтичната    доза      се подържа  
       поради фиксирания обем газ и концентрацията на отрицателните кислородни йони в  
       него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар