ЕЛФИ ТЕХ ООД

ЕлфиТех” ООД е на българския и международен пазар от 1990 година с предмет на дейност „Научно-изследователска и технологична дейност, опитно производство и реализация на апаратура, комплексни обекти и технологии за електрофизична обработка на вода, текстил, дървесина, хартия, пластмаси, горива и др., както и за интегрирано електрофизично въздействие върху биологични обекти и подготовка на кадри по предмета на дейност”. Фирмата има научни разработки във всички области от предмета си на дейност, но през последните 17 години от създаването си с приоритет е развивала технологиите свързани с пречистването на вода – питейна, бутилирана, отпадъчна от промишлени производства и от населени места. Основната заслуга за развитие на тези технологии е на озонатора – собствена конструкция, реализирана в серийно производство. Той е с оригинална фирмена разработка, позволяваща лесно обслужване и поддръжка и най-важното - евтино производство на озон. Това е предпоставка за масовото му използване в технологичните схеми на фирмата за пречистване на вода.

Не без основание, и с гордост можем да кажем, че масовото използване на озон във водопречистването в България се дължи на технологиите, реализирани от ЕлфиТех, ООД, стара Загора Тези технологии са в съответствие с директивата КОК на Консултативния съвет за питейни води при Агенцията по защита на околната среда на САЩ (ЕРА) за обработка с озон на питейни води и покриват изискванията на ЕС за качеството на питейната вода.


Известно е, че по-голям процент от селищните системи в България се водоснабдяват от повърхностни водоизточници – планински и речни водохващания, които не винаги имат строга охранителна вододайна зона. Освен това всички повърхностни води са с над допустимото количество природни органични съединения, а в дъждовни периоди със силна замътненост.



вторник, 31 март 2020 г.


         Хипотеза: Корона вирусите като високо енергийна квантова система  
         Автор : проф. д.т.н. инж. Жеко Ганев – експерт по физико химия
     
        Един напълно изолиран от всякакви външни въздействия атом при нулева термодинамична температура, притежава определена вътрешна енергия. Тя е резултат от сумарната енергия на неговите електрони, плюс енергиите на взаимодействията им с ядрото и помежду им. Тази енергия W1 се явява основно енергийно ниво при което атомът е невъзбуден. Ако такъв  атом попадне под въздействието на външен източник на енергия, един от валентните му електрони при известни условия може да промени състоянието си. Това е свързано с поглъщане на определена част от външната енергия, т.е. с увеличаване на вътрешната енергия на атома спрямо нивото W1. Налице е абсорбционен квантов преход. Енергетичните нива Wi /I = 1,2,3…n/ са квантовани.
        Молекулата е по-сложна квантова система. Броят на енергийните й състояния е по- голям от броя на състоянията на изграждащите я атоми. В молекулата освен движението на електроните съществуват още два типа движения – трептения на атомите в молекулата едни спрямо други и ротационното движение на молекулата. Тези допълнителни енергии също се квантуват.
        При квантова система с две нива W1  и W2, поради дискретния характер на енергийната система, абсорбционния преход от ниво W1 до ниво W2, може да се осъществи само скокообразно, като енергията на прехода  е W2 -  W1.
        Тъй като всяка физична система се стреми да заеме по-ниско енергийно ниво, възбудената, вследствие абсорбционния преход, квантова система е неустойчива.След интервал от време, чиято продължителност е случайна величина, тя преминава без външно въздействие от високо енергийно към ниско енергийно ниво - осъществява се спонтанен квантов преход.
         Спонтанния квантов преход не е единствен начин за осъществяване на излъчвателен преход. Такъв преход може да се предизвика и от попаднал във възбудената квантова система на микрочастица, чиято енергия е равна на енергията на прехода. Този специфичен физичен механизъм на излъчване е свързан със статистическите свойства на микрочастиците. Във природата микрочастиците се делят на два класа: фермиони и безони.
         Фермионите могат да заселват енергийните нива само самостоятелно - това са електроните, протоните и неутроните.
          Безоните могат да заселват едно и също енергийно ниво неограничен брой. Нещо повече, вероятността за попадане на безона в дадено конкретно състояние е толкова по голяма, колкото по заселено е това състояние.
         Да предложим, че в околностите на възбудена квантова система, прелита безон . При  това се стимулира  преход от по-високо към по-ниско енергйно ниво и се изтегля още един безон. При това първоначалният безон не променя своето състояние. Двата безона се намират в едно и също състояние: енергия, посока на разпостранение, поляризация – налице е стимулиран излъчвателен преход..
        Наночастиците /вирусите/ също могат хипотетично да се представят като квантова система. При реализация на подходящи условия, тя може да се трансформира в активна. Ако тази активна квантова система попадне в резонатор състоящ се от отразяващи се повърхности – зони с различна  концентрация на въглероден диокид и азотен окис, ще се образува резонансна стояща вълна. При намалено количество на кислородни атоми в резонаторната среда е възможна промяна на качествения фактор на стоящата вълна. Възникват условия  само възбуждането да превишава затихването в активната среда.       Налице е хипотетична възможност при високи енергийни нива микрочастиците, в това число и наночастиците да съществуват и под формата на полева форма на материята. Тази възможност не противоречи на теорията на струните и може да е ключ за овладяване на епидемиите от корона вирусите. Тяхната еволюция от елементарни зоо вируси до корона вирус 2019 – nCoV, може да се дължи именно на променената мода на оптичния атмосферен канал.
         Всички тези допускания са плод на дългогодишни изследвания – дисертация на тема Адаптивни системи за установяване на инверснонни зони на атмосферата под въздействието на различни замърсители и авторско свидетелство №38755 Адаптивна квантова локационна система.
        










Няма коментари:

Публикуване на коментар