ЕЛФИ ТЕХ ООД

ЕлфиТех” ООД е на българския и международен пазар от 1990 година с предмет на дейност „Научно-изследователска и технологична дейност, опитно производство и реализация на апаратура, комплексни обекти и технологии за електрофизична обработка на вода, текстил, дървесина, хартия, пластмаси, горива и др., както и за интегрирано електрофизично въздействие върху биологични обекти и подготовка на кадри по предмета на дейност”. Фирмата има научни разработки във всички области от предмета си на дейност, но през последните 17 години от създаването си с приоритет е развивала технологиите свързани с пречистването на вода – питейна, бутилирана, отпадъчна от промишлени производства и от населени места. Основната заслуга за развитие на тези технологии е на озонатора – собствена конструкция, реализирана в серийно производство. Той е с оригинална фирмена разработка, позволяваща лесно обслужване и поддръжка и най-важното - евтино производство на озон. Това е предпоставка за масовото му използване в технологичните схеми на фирмата за пречистване на вода.

Не без основание, и с гордост можем да кажем, че масовото използване на озон във водопречистването в България се дължи на технологиите, реализирани от ЕлфиТех, ООД, стара Загора Тези технологии са в съответствие с директивата КОК на Консултативния съвет за питейни води при Агенцията по защита на околната среда на САЩ (ЕРА) за обработка с озон на питейни води и покриват изискванията на ЕС за качеството на питейната вода.


Известно е, че по-голям процент от селищните системи в България се водоснабдяват от повърхностни водоизточници – планински и речни водохващания, които не винаги имат строга охранителна вододайна зона. Освен това всички повърхностни води са с над допустимото количество природни органични съединения, а в дъждовни периоди със силна замътненост.



вторник, 31 март 2020 г.


        Елиминиране на корона вирус  2019-nCoV  с атом кислород
                                                проф. инж. Жеко Ганев, д.т.н.
             Според СЗО корона вирусите са голямо семейство обвити вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновенна настинка, до по-тежки заболявания, като респираторен синдром MERS-CoV и тежък респираторен синдром SARS-CoV. Корона вирус 2019-nCoV не е индетифициран преди декември 2019 г. при хора.
             Научно е доказано, че атом кислород елиминира корона вирус SARS-CoV. Новият вирус 2019-nCoV е с подобен състав.  Предполага се, че при въздействие с атом кислород върху него се увреждат значителна част от протаините в обвивката му. Това го прави неспособен  да се прикрепи към нормални, здрави клетки. Едновременно с това едноверижната РНК се разпада и вируса се унищожава.
             Източник  на атом кислород е озонът. Той е природен газ, създаден от кислородните атоми по време на грамотевични бури или от УВ лъчение от Слънцето. Озонът се характеризира с изключително висока резистивност и е един от най-силните окислители, балансиращ нивото на вирусите в природата. Активната проява на озона е атома кислород, който се образува по време на разлагане на озоновата молекула, състояща се от три атома кислород. От озоновата молекула предимно се отделя само един кислороден атом, а другите два се освобождават под формата на молекула свободен кислород.
             В природата понякога възникват специфични условия за синтез на хибриден озон, при който кислородните му атоми са несиметрично разположени. Това е качествено различие, защото при разпадането на озоновата хибридна молекула се отделят три атома кислород, а не молекула и атом кислород. При което степента на окисление е три пъти по висока.
             Първият в света генератор за изкуствен синтез на озон с несиметрична структура е разработен и патентован в Елфи Тех, като генератор за студен електростимулационен синтез на озон. Благодарение на това, че синтезирания озон е с трикратно по висока степен на окисление, става възможно  високо ефективното антивирусно третирване на въздух в присъствието на хора, при  концентрация от 50 mg/m3, много по-ниска от прагова стойност определена от СЗО 120 µg/m3.
         Най-новите изследвания /Bocci, Италия/ показват, че при контакт на корона вирус    2019-nCoV  с атом кислород се наблюдава фрагментиране на липидната му обвивка при което той не може да оцелее.
         Освен с прякото си действие върху вирусната материя, атома кислород спомага и за:
·                       модулация на имунната система, балансираща нейните възпалителни/противо възпалителни цитокини;
·                       увеличаване на производството на червени кръвни клетки /RBC/ и подобрени риологични свойства  на кръвта;
·                       увеличаване синтеза на  церофосфат /DGP/, водещо до по-голямо освобождаване на кислород;
·                       повишаване на ключовите антиоксидантни ензими – супероксид дисмутаза и повишен глутанин, постигайки редокс клетъчен баланс.
       Топ новина от последните дни е революционното откритие на американски експерти Babior B, Takeuchi C, Ruedi J / Investinqatinq antibody – catalyzed ozone qeneration by humen neutrophils. Proc Nati Acad Sci USA /, че човешкият организъм в млада възраст, генерира озон като част от окислителното си въоръжение в съпротивата си против корона инфекцията. Тази способност според тях е значително намалена при хронично болни и възрастни хора, затова те трябва да бъдат поставени в среда с повишена концентрация на атомен кислород.
        Това ни дава надежда, че корона вируса 2019-nCoV в природата  ще изчезне при синтез на атом озон, предизвикан от интензивни грамотевични бури. Изкуствено синтезирания чрез коронен електрически разряд, атом кислород може успешно да се приложи за увладяване на пандемията от корона вируса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар